Madlavning i airfryer

Madlavning i airfryer (ofte kaldet air frying på engelsk) er blevet en særdeles populær tilberedningsmetode i løbet af de seneste årtier.

Man møder den sjældnere på restauranter, men i dag kan næsten alle tillade sig en airfryer, og mange bruger den gerne derhjemme i køkkenet – først og fremmest som alternativ til de traditionelle metoder med fritureolie.

Hvis du stadig overvejer, om du skal investere i sådan et apparat, håber jeg, at denne artikel og hjemmesiden kan hjælpe dig med at træffe beslutningen.

Essensen af madlavning i airfryer

Kernen i denne metode er, at maden placeres i en kurv og tilberedes med varm luft, der konstant cirkulerer rundt.

Tænk på apparatet som en selvstændig enhed, der i bund og grund erstatter friturestegning i olie. Madlavning i airfryer må derfor ikke forveksles med varmluftsfunktionen i en almindelig ovn, som blot er én af ovnens bageindstillinger.

Airfryeren ligner ikke kun en frituregryde – dens betjening minder også om den. Man lægger maden i en kurv og indstiller temperatur og tilberedningstid.

Ligesom i traditionelle frituregryder tilberedes der måske oftest panerede eller friterede retter i airfryere. Den gode nyhed er dog, at man kan lave mange andre retter med luft, og resultatet er betydeligt sundere.

Hvorfor er denne tilberedningsmetode sundere?

Inden for sund kost er fedtstoffer og olier et af de mest omdiskuterede emner. Jeg vil ikke gå ind i, hvad der er godt eller dårligt for din krop.

Der er dog et par forhold, som – efterhånden bredt anerkendt – taler imod at stege i rigelige mængder varm olie:

  • Når man steger i varm olie, kan de små krummer, der falder af maden, nemt brænde på og kan endda være kræftfremkaldende.
  • Den solsikkeolie, der oftest bruges i Ungarn, har desværre en meget skæv omega-6:-3-balance, så hvis du vil spise sundt, er det bedst at begrænse indtaget mest muligt.

Med dette in mente er det klart, hvorfor madlavning i airfryer – som giver næsten samme resultat – er langt sundere end traditionel friturestegning i rigelige mængder olie.

Skriv en kommentar