Jeg indrømmer, at jeg længe havde det med airfryeren, som mange i dag har det med elbiler.
Jeg vidste, at flere og flere brugte den, flere og flere elskede den, og den kunne måske endda være god, men nej tak – jeg er vant til det, jeg er vant til, og jeg har ikke brug for endnu et apparat.
Jeg greb chancen, da den danske distributør af Cosori-airfryeren kontaktede mig for at introducere deres produkt.
Så tænkte jeg: Her er chancen for med egne øjne at opleve, hvad sådan et apparat egentlig kan.
Den vurdering, jeg deler med dig her, kommer altså fra en person, der har lavet mad i årtier, har publiceret næsten tusind opskrifter på nettet, bliver læst af hundredtusinder – men som først nu for allerførste gang stiftede nærkontakt med en airfryer.
En meget hurtig airfryer-vurdering
Hvis du også står foran et airfryer-køb og bare vil have en hurtig ja-eller-nej-vurdering, så er svaret et klart ja.
Jeg er blevet rigtig glad for dette apparat og vil helt sikkert bruge det.
Der er naturligvis visse begrænsninger – dem og fordelene beskriver jeg lidt mere detaljeret nedenfor – men alt i alt kan jeg kun anbefale det.
Et par ord om Cosori

Kun en meget kort bemærkning.
Fordi jeg løbende støder på masser af engelsksprogede opskrifter og madartikler, har jeg længe kendt Cosori som et af de mest populære airfryer-mærker.
Jeg blev faktisk overrasket over, at det indtil for nylig knap nok blev solgt i Danmark.
Men fordi jeg vidste, at der var tale om premiumkvalitet, sagde jeg gerne ja.
For god ordens skyld skal jeg nævne, at jeg ikke har betalt for det apparat, du ser her, og at jeg får provision, hvis du køber via linket.
Men alt, hvad jeg skriver, bygger på mine egne, ægte erfaringer.
Ved at klikke på billedet kan du se hele sortimentet.
Test af de “vigtigste” retter
Jeg begynder med det, der interesserede mig mest.
Og jeg ved, at hvis du overvejer at købe en airfryer, er det sikkert også et af dine vigtigste spørgsmål.
Hvordan bliver maden i den?
Først og fremmest de retter, man normalt laver i frituregryde eller varm olie.
- Pommes frites. Perfekt. Jeg kan kun sige, at jeg sværger på, at jeg spiste de lækreste pommes frites i mit liv, da jeg prøvede min nye Cosori-airfryer første gang. Personligt kommer jeg aldrig til at stege kartofler i olie hjemme igen, for de bliver ikke bare lækrere, men også sundere med varm luft. Og ja, pommes frites bliver helt sprøde! (Jeg skal dog nævne, at selv om jeg ikke har prøvet det selv, har jeg hørt fra flere, at det desværre ikke altid gælder de billigere mærker.)
- Hjemmelavet paneret kød. Dette er ikke helt så enkelt. Hvis man bare lægger det panerede kød i, bliver det nok stegt igennem og endda sprødt, men lidt – afhængigt af kødet – som sålers konsistens. Det kan gøres perfekt med et par tricks, se opskriften paneret kød i airfryer. Man kan altså lave perfekt paneret kød i airfryer; der kræves blot lidt snilde.
- Frossent paneret kød. Dette bliver til gengæld perfekt i sig selv. Den store forskel er, at frostvarer forsteges, så de allerede indeholder fedt (olie). Det gælder i øvrigt også frosne pommes frites. Bortset fra det steger du i airfryer uden olie, men resultatet bliver virkelig lækkert, naturligvis afhængigt af frostvaren.
- Sød kartoffel i stave. Selvom det er mindre klassisk, er sød kartoffel et meget sundere råstof end de foregående. Den gode nyhed er, at ligesom almindelige frosne pommes frites bliver søde kartofler også perfekte – og så sprøde som sød kartoffel nu kan blive – når de laves i airfryer.

Fordele ved airfryer
Lad os først kigge på fordelene ved dette moderne køkkenapparat!
- Sundere. Det er selvfølgelig svært i dag at skrive noget om madens sundhed, som alle er enige i. Jeg bemærker blot, at den solsikkeolie, der normalt bruges til stegning i mange husholdninger, praktisk talt har nul omega-3-indhold og dermed kraftigt forværrer forholdet mellem omega-6 og omega-3. I airfryer steger vi derimod bogstaveligt talt uden olie, eller med et fedtstof, der kan være langt sundere
- Billigere. Det lyder måske underligt, men se bare prisen på madolie! På tidspunktet for denne artikel koster en liter mellem 15 og 25 kr. Selve maden optager godt nok ikke så meget af den, men ved stegning i olie skal olien skiftes jævnligt. Jeg har ikke regnet det præcist ud, men jeg ville ikke undre mig, hvis prisen på en airfryer alene blev tjent ind på den sparede madolie på 1-2 år.
- Ingen ubehagelig olielugt. For mange er dette måske den største fordel. Den største forbandelse ved stegning i olie er måske den olielugt, der gennemtrænger hele hjemmet, tøjet og gardinerne. Den gode nyhed er, at dette slet ikke opstår, når du bruger en airfryer!
Ulemper ved airfryer
Selvfølgelig er intet sort-hvidt.
Lad os se, hvilke ulemper der skal tages i betragtning ved en airfryer.
- Langsommere. Stegetiden er længere, så det tager længere tid at tilberede maden. En testportion pommes frites (200 g) blev færdig i airfryer på 16 minutter, mens samme mængde i olie kun tog 4 minutter. Dog skal det siges, at olien varmede i 11 minutter, mens airfryeren kun varmede i 5 minutter. Så for én portion var den samlede tid inklusive opvarmning 21 minutter i airfryer, 16 minutter i frituregryden. Men ved flere portioner bliver luftstegning naturligvis væsentligt langsommere.
- To kan være nødvendige i mange husholdninger. Det lyder måske lidt mærkeligt – og er ikke nødvendigvis en ulempe – men det følger af det forrige punkt. Ligesom man kan stege i flere gryder med olie til en større gruppe, vil airfryerens størrelse også sætte grænser. Til samtidigt at lave pommes frites og paneret kød skal man for eksempel helt sikkert have to apparater.
- Helt fedtfrit bliver ikke rigtig lækkert. Problemet er egentlig ikke fedtet i sig selv – færre og færre tør påstå, at det ikke er sundt. Problemet er dels, at fedt desværre stadig oftest er solsikkeolie i mange hjem (som bestemt ikke er sundt), dels at visse retter kræver lidt snilde, hvis de skal laves uden fedt. Alt kan løses; man skal bare vide, at hvis du lægger maden i helt uden fedt, bliver den ikke helt som ønsket!
Sammenfatning
Som skrevet er intet sort eller hvidt, så denne tilberedningsmetode har heller ikke kun fordele.
Men der er tale om et virkelig gennemtænkt, moderne apparat, som – hvis kvaliteten er i orden – kan være et sundt og fremragende supplement i hverdagen.
Brug af en airfryer kan kræve lidt øvelse, snilde og erfaring, men jeg kan kun anbefale alle at anskaffe sig en og begynde at bruge den!